Kategorija: Vijesti
6. lipnja 2024.
Objavio: Tomislav Ostojić

PONOSNI NA PRVIH 60. GODINA GIMNAZIJE

„Prošlo je 60 godina otkako su prvi Đurđevčani sjeli u klupe svoje gimnazije u svom gradu. Od toga dana naša je gimnazija mijenjala nazive, ravnatelje, nastavnike i usmjerenja, no dosljedno je stremila k izvrsnosti. Naša mala škola velikog srca, opstala je šest desetljeća kao vitalni dio lokalne zajednice, prozor u svijet za tisuće učenika te ishodište njihovog akademskog uspjeha. Ponosni smo na našu školu, Gimnaziju dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac, našu malu obitelj i zahvalni svima koji su u njeno postojanje utkali godine svog truda i marljivog rada.“
Ovim je riječima maturantica Tamara Šimunic otvorila svečanu proslavu 60 godina postojanja gimnazije u gradu Đurđevcu. Program koji su gimnazijalci priredili bio je doista bogat i pokazao je što sve đurđevački gimnazijalci znaju i umiju.
Na pozornici su se uz izvođače izmijenili i brojni uvaženi gosti. Tako je na početku uzvanike pozdravio župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren koji je pohvalio rad gimnazije i istaknuo je kao jednu od najuspješnijih obrazovnih ustanova u našoj regiji. Čestitkama se pridružila i zamjenica predsjednika Gradskog vijeća Kristina Benko Markovica, koja je prenijela pozdrave gradonačelnika Hrvoja Jančija i saborskog zastupnika Željka Lackovića, sa željom da ova škola i dalje opstane kao temelj akademskog obrazovanja mladih Podravaca đurđevačke regije. Prisutnima se obratila i nekadašnja profesorica Božica Jelušić koja se prisjetila prof. dr. sc. Ivana Kranjčeva, strastvenog sakupljača narodnog blaga, fotografa, ljubitelja prirode i profesora na građanskoj školi u Đurđevcu čije ime nosi sadašnja gimnazija, a čiji je sin, prof. dr. sc. Radovan Kranjčev nazočio svečanoj proslavi. Gospođa Jelušić podsjetila nas je na to da je zvanje učitelja zapravo poziv, a ne zanimanje i da su učitelji važan uzor za mlade ljude s kojima svakog dana rade. Također je istaknula da je gimnazija kod mladih Podravaca uvijek razvijala ljubav prema vlastitom kraju, ali istovremeno gradila i njihov osjećaj pripadnosti široj zajednici i svijetu.
Niz inspirativnih i pohvalnih riječi završio je domaćin, ravnatelj Tomislav Ostojić koji je prvo pozdravio nazočne učenike prve generacije gimnazijalaca u đurđevačkoj gimnaziji, a potom je uz sljedeće riječi zapljeskao svojim kolegama:
„Divovi su tu među vama, oni grade i rijeke i mora, oni stvaraju od djece ljude. Ništa se ne gradi bez temelja, a najjači su temelji ramena divova. Ova škola je izgrađena na ramenima divova. Bez tih mađioničara nemogućeg, bez njihovog velikog srca, bez divova u njima ničeg od svega ovog danas ne bi bilo.
Molim vas čestitajmo im jednim gromoglasnim pljeskom. Ovo su naši divovi. Ovo su oni koji će dok svi spavaju, graditi svjetove i ovo su oni koji jesu i koji će postati ramena drugima da se popnu do zvijezda. Sretan vam rođendan moji nastavnici, kolege i prijatelji.“
Ravnatelj Ostojić također je pozvao osnivača na suradnju oko izgradnje prostora za đurđevačku gimnaziju, koja je i nakon 60 godina podstanar u prostorima Strukovne škole, kako bi se i za nastavnike i buduće učenike ostvarili optimalni uvjeti za rad.
U nastavku programa nizali su se glazbeni i scenski nastupi koji nikoga u publici nisu ostavili ravnodušnim. Već na samom početku, publiku je prekrasnim glasom i izvedbom himne i pjesme “ Zueignung” Richarda Straussa oduševila nekadašnja gimnazijalka, a sadašnja studentica Muzičke akademije i stipendistica zagrebačkog HNK Petra Cik. Glazbeni dio programa obogatio je višestruko nagrađivani vokalni sastav Đurđevčice u pratnji tamburaškog sastava KUD-a Petar Preradović. I tom prilikom su se na pozornici našli brojni nekadašnji i sadašnji gimnazijalci. Taj niz nastavila je nekadašnja gimnazijalka koja je od malih nogu bila zaljubljenica u glazbu i glumu, Dora Trogrlić. Ona se predstavila odlomkom iz mjuzikla Jadnici, pjesmom On my own i ulogom s kojom će na jesen debitirati u zagrebačkom Kazalištu Komedija. Ni sadašnji gimnazijalci nisu na pozornici bili ništa manje uspješni. Tako su se na pozornici našle i solistice Lara Grgurec s pjesmom „Tage Wie diese“ i Nika Ivandija s pjesmom „Iskra“. Njihove izvedbe pratio je gimnazijski djevojački zbor te školski bend „Antares“ kojeg čine Nera Tomrlin, Matija Špoljar, Josip Štefan i Beata Dautanec Poslek te za ovu prigodu i Mislav Škurdija kao nekadašnji gimnazijalac.
U dramsko-scenskom dijelu programa mogli smo vidjeti izvedbe koje su zadnjih godina našu regiju predstavljale na državnoj smotri LiDraNo. Tako je državni prvak u natjecanju iz povijesti i predsjednik Vijeća učenika David Kuzmić recitirao pjesmu Frana Galovića „Stari grad“, dok je ovogodišnji županijski prvak u recitiranju Marko Dautanec izveo pjesmu „Kostanj“ istog autora.
Članovi dramske skupine Regina Halaček, Korina Jambrušić, Emilija Marić, Teo Mesarov, Lav Arel Jurkas i Ivano Milošević su izveli komad s ovogodišnje državne smotre „Pr(a)va ljubav“, dok su kao dobri dečki nastupili Fran Vlahović, Teo Mesarov, Ivan Pavlović, Ivano Milošević i Lav Arel Jurkas s već prepoznatljivim komadom „Al’ nema veze“.
Osim izvođača, na pozornici su se u ulozi voditelja našli i predsjednica Vijeća roditelja gospođa Adela Šimunic Smiljanec, bivša gimnazijalka, kojoj su oba roditelja radili kao profesori u gimnaziji, a danas je i sama majka đurđevačke gimnazijalke; prvi glas radio Đurđevca, prva profesionalna novinarka grada Đurđevca i pripadnica prve generacije đurđevačkih gimnazijalaca, Anđela Lenhard Antolin; nekadašnji gimnazijalac, a sada pisac, redatelj, glazbenik, izvrstan poznavatelj pop kulture, glazbeni i filmski kritičar, ali i otac gimnazijalca, Anđelo Jurkas te pjesnik, esperantist i profesor koji je cijeli svoj životni vijek proveo u gimanziji Zdravko Seleš, koji je završio priredbu s mišlju da će Gimnazija dr.Ivana Kranjčeva opstati i rasti usprkos svemu, baš kao što je to oduvijek činio i grad Đurđevac.

Pročitajte još

Obavijest za prvi dan nastave

Obavijest za prvi dan nastave

Poštovani učenici i roditelji! U ponedjeljak, 9.rujna 2024. svi učenici Gimnazije dr.Ivana Kranjčeva Đurđevac dolaze u školu u 11 sati. Okupljanje je u holu škole, a nakon predstavljanja nastavnika i prozivke učenika, učenici će sa svojim razrednicima imati SRZ. Prvi...

Konačan popis učenika prvih razreda

Konačan popis učenika prvih razreda

Poštovani učenici i roditelji,dolje u listi su popisi učenika po razredima. Složili smo razredne odjele kako bi ispoštovali što više pedagoških i obrazovnih zakonitosti te pokušali ispuniti određene želje učenika. Nadamo se da ćete biti zadovoljni s ovakvom strukturom...

Popis odlikaša u školskoj  godini 2023./24.

Popis odlikaša u školskoj godini 2023./24.

Tajna za učiniti bilo što je vjerovati da to možete učiniti. Sve što vjerujete da možete učiniti dovoljno snažno, možete učiniti. Sve. Sve dok vjerujete. Bob Ross U ime Nastavničkog vijeća čestitamo učenicima na ostvarenom odličnom uspjehu. Svi navedeni učenici...

/*** Collapse the mobile menu - WPress Doctor ****/ Skip to content